Ervaringen

 

Geeske, februari 2019, individueel coachtraject

“Na een scheiding kwam ik in een moeilijk traject terecht. Dit begon invloed te nemen op de rest van mijn leven. Ik begon steeds meer tegen dingen op te zien en was niet meer happy. Omdat het ook op het werk mis dreigde te gaan heb ik Anja ingeschakeld om mij te begeleiden. Op facebook had ik gelezen dat veel werkgevers meebetalen aan de kosten en tot mijn grote verbazing stemde die van mij direct in.

Wat ik bijzonder vond was dat Anja op een prettige manier meebeweegt en toch een duidelijke lijn neerzet. Iedere keer speelde ze weer in op wat ik bij mezelf tegenkwam. Zo was Anja bijvoorbeeld ook een keer voor een sessie bij mij thuis, omdat ik in mijn nieuwe appartement maar niet goed kon landen. Ik bleef mij daar verdrietig en ontworteld voelen. Deze manier van werken heeft mij veel opgeleverd. Ik heb inmiddels de touwtjes weer in handen en weet mij beter raad met tussentijdse dipjes. En een coachwandeling is echt heel bijzonder om mee te maken. Ik raad Anja dan ook graag aan. Haar rustige benadering, de honden en het tussentijdse contact hebben mij veel opgeleverd.”

Een cliënt, januari 2019, individueel coachtraject

“Mijn werkgever heeft het mogelijk gemaakt een coachtraject bij Anja te volgen. Ik had al langere tijd last van blijvende stress en kreeg hier steeds meer lichamelijke klachten bij. Ook sliep ik inmiddels erg slecht en kon mij steeds slechter concentreren.

Wat ik heel waardevol vond was dat Anja niet alleen tijdens de sessies zorgde dat ik zicht kreeg op mijn situatie, maar ook tussentijds betrokken was zodat ik met mezelf aan de slag ging. Ik kreeg iedere keer een mail met een uitgebreide thuisopdracht. Dat leverde enorm veel op. Ook tijdens een evaluatiegesprek met mijn leidinggevende wist ik Anja aan mijn zijde. Dit heeft zij op een hele prettige manier gedaan en ik voelde mij absoluut veilig en gesteund.

De honden hebben in mijn traject geen rol gespeeld. Dat was mijn eigen keuze. Anja heeft als coach enorm veel kennis en kwaliteiten en heeft mij weer op weg geholpen. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik heb veel meer zicht op mijn valkuilen, behoeftes en vooral ook mijn kwaliteiten. Mocht ik nog een keer begeleiding nodig hebben dan weet ik Anja zeker wel te vinden.”

Liesbeth, oktober 2018, cursus Leven vanuit je kracht

“De afgelopen weken heb ik bij Anja een kort coaching traject mogen ervaren. Hier ben ik totaal open minded ingestapt . Ook wilde ik ervaren hoe dat zou gaan met mijn zware slechthorendheid, waar ik een speciale zender voor gebruik.

Ik heb Anja leren kennen als een zeer deskundig en geduldig persoon. Ook het werken met de geweldige honden Einstein en Elsa, doet Anja zeer liefdevol. Het was een verrijking en heeft mij mooie inzichten gegeven. Een aanrader!”

Cursist, september 2018, cursus Leven vanuit je kracht

“Zonder verwachtingen ging ik naar de cursus ”Leven vanuit je kracht” van Anja Kuhn en haar honden Einstein en Elsa. Wat heb ik genoten!
Anja’s positieve liefdevolle insteek binnen beschermende grenzen geeft je gelijk een veilig gevoel.
Iedere week keek ik uit naar de volgende cursusdag! De beknopte heldere doelstelling die je aan het begin maakt, werkte. Heel ontroerend om samen te werken met de honden. Dit geeft eerlijkheid, blijdschap en verbinding. Prachtige combinatie om je te openen.
Als een caleidoscoop veranderde steeds wat ik van Anja, haar honden en de mede cursisten meekreeg en ook ikzelf was onderdeel van dit dynamische geheel.

Zeer de moeite waard om mee te maken. De kern van blijdschap hoop ik nog lang mee te dragen.”

Een cliënt, augustus 2018, begeleidingstraject Angst voor honden

“Als volwassene schaamde ik me heel erg voor mijn angst voor honden. Dat een kind er last van heeft is in mijn beleving eerder oké, maar een volwassene moet zich niet aanstellen. Vooral omdat ik nooit gebeten ben. Toen ik het informatieblaadje van Anja zag dacht ik: nu is het klaar. Ik heb hier zeker geen spijt van. Ik durfde niet meer hard te lopen en zag in elke hond een bedreiging. Als een hond niet netjes aan de lijn liep (het liefst ver weg) had het baasje in mijn beleving ‘geen controle’. Door alle informatie, het oefenen en de rustige opbouw begrijp ik nu eerder wat een hond doet. Ik kan het veel beter begrijpen. En ik kon op een veilige manier kennis maken met echte honden (de honden van Anja). Nu vind ik alleen nog een paar honden spannend. Anja zei altijd: “Een dat mag!” Ze noemde het ‘gezonde alertheid’. Ik schaam me in ieder geval niet meer en hardlopen gaat ook weer goed!”

Bart, juli 2018, individueel coachtraject

“Ik had al lange tijd last van ‘te weinig energie’ en al veel geprobeerd. Ik was wel steeds op zoek naar een snelle oplossing. Een workshopje hier, een sessie daar een weekend op retraite. Toen ik het eerste telefoongesprek had met Anja was ik verbaasd toen zij mij vertelde dat ze voor mij geen ‘quickfix’ had. Haar eerlijkheid was wel goed voor mij. Ik heb er nog even over nagedacht maar ben uiteindelijk begonnen met coaching. Ik heb hier zeker geen spijt van. Anja heeft mijn grootste valkuilen voor mij zichtbaar gemaakt. Wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik had niet door dat dit zoveel energie kost en helemaal niet zo hard nodig is. Vooral de honden hebben mij laten merken dat wilskracht niet belangrijk is om iets voor elkaar te krijgen. Zeker niet als de achterliggende laag niet klopt. Zeer leerzaam traject. “

Eleonora, juli 2018, cursus Ont-Moet jezelf

“Het traject dat ik bij Anja heb doorlopen heeft me geholpen meer inzicht in mezelf te krijgen. Ik ben me meer bewust geworden van wat ik graag wil in mijn leven en waar mijn behoeftes liggen. Het bijzondere was, dat ik aan het begin van mijn traject dacht, dat ik behoefte had aan contact omdat ik me vaak eenzaam voelde, maar ik ben er achter gekomen dat ik juist kan genieten als ik alleen ben.
Het traject heb ik als waardevol ervaren, ook de handvatten die ik heb gekregen om mee te nemen in mijn dagelijks leven hebben me veel gebracht. Dank je wel Anja voor deze waardevolle inzichten die je hebt gegeven. Ik verheug me op het vervolg traject.”

Moeder van Annelie, juli 2018, begeleidingstraject Angst voor honden

“Het gaat heel goed met Annelie en de honden hier tijdens onze vakantie. Heel veel honden, veel oefening. En zij doet het super! Wij zijn heel blij dat we het traject voor de vakantie hebben gedaan!”

Henrike, juni 2018, cursus Leven vanuit je kracht

“De cursus was een top. Je steekt er echt iets van op, het is verhelderend. Het is zo bijzonder hoe gevoelig de honden zijn, wat een cadeautje om dat te mogen ervaren. Einstein had feilloos in de gaten welke emoties er achter de zonnebril speelden, indrukwekkend.
Na een beet, een jaar geleden, was ik terughoudend geworden naar honden. Ik merkte dat ik me nu vrijer ben gaan voelen.

Anja, ontzettend bedankt voor jouw lieve, warme, veilige, zorgvuldige en respectvolle zijn. Het was een cadeautje om deze cursus te kunnen meemaken. Dank je wel!!”

Melanie, mei 2018, workshop Dag hond

“Ik vond het een ontzettend leuke en leerzame workshop. De workshop was goed opgebouwd en Anja sprak voordat de honden erbij kwamen goed door wat we konden verwachten en wat we het beste konden doen, waardoor er niets onverwachts gebeurde. Uitstekende begeleiding. Anja gaf voorafgaand uitgebreid uitleg, ging serieus op alle vragen in en gaf ons rustig de tijd om ook zelf het gedrag van de hond te analyseren. Daarnaast een hele vriendelijke, geduldige vrouw, super!”

Cursist, april 2018, cursus Ont-Moet jezelf

“Ik heb Anja in de cursus als heel prettig ervaren met een mooie balans (ruimte geven, begrenzen, meebewegen, sturen). Zacht en ook met pit en humor. Diepgang en toch ook lichtheid/luchtig en open. Ik voelde me gedragen en Anja gaf een veilige bedding. De opbouw van de cursus heb ik als fijn en in balans ervaren. Vooral het systemisch werken met vloerankers vond ik een prachtige ervaring. De honden hadden zeker een toegevoegde waarde. Leerzaam om te zien en leren hoe een hond mensen spiegelt en feedback of steun geeft. Daarnaast was het ook gewoon leuk.”

Een cliënt, februari 2018, individueel coachtraject

“Ik voel mij snel onzeker over mezelf en was hier helemaal klaar mee. Een pestverleden op school, hoge eisen aan mezelf en een verleden waarin ik bijna nooit hoorde dat ik goed genoeg ben maakten dat ik steeds en steeds weer twijfelde over mezelf. Hoogste tijd om hier wat aan te doen. Echt waar…ik had dit al veel eerder moeten doen! Anja heeft mij laten zien welke beren op mijn weg zitten en hoe groot ik deze in mijn gedachten maak. Dat was zo verhelderend. Nu zie ik soms ook nog een beer, maar ik ga hem anders benaderen. Daarnaast is mijn zelfwaarneming aan het veranderen en dat lucht zo op!

Anja, ik wil je van harte bedanken. Ik kan het! En voor de honden een dikke knuffel.”

Gerda, november 2017, cursus Leven vanuit je kracht

“Mijn onzekerheid in de omgang met honden speelde mij parten en dat was voor mij de aanleiding om deel te nemen aan de cursus Leven vanuit je kracht.
In deze cursus spelen namelijk honden een rol. Zij nemen actief deel aan de cursusavonden en geven (meteen) respons op jou gedragingen.
Op basis van deze onzekerheid voor honden heeft Anja mij eerst in een korte separate sessie kennis laten maken met Bilbo en Einstein. Hierdoor bleek de instap naar de reguliere cursusavonden een stuk eenvoudiger. Inmiddels voel ik mij nauwelijks nog onzeker in het bijzijn van honden en ben ik zelfs ‘vrienden’ geworden met Bilbo en Einstein. Zij zijn van meerwaarde in het coachingstraject alleen al door hun aanwezigheid. Mij is een mooie spiegel voor gehouden. Het was een bijzonder avontuur, waarvoor hartelijk dank Anja. Je expertise en je warmte deden mij goed.
Naast mijn ‘onzekerheid’ heb ik bovenal genoten van exclusieve tijd voor mijzelf en heb ik stappen kunnen nemen voor een stralende toekomst.”

Marwie, oktober 2017, cursus Leven vanuit je kracht en individueel coachtraject

“Ik heb over flow|e|motion in een krantenartikel gelezen en ben zo bij Anja terecht gekomen. Omdat Anja in coaching met haar honden werkt leek het mij een interessante ervaring. Ik heb in mei 2017 de cursus Leven vanuit je kracht gevolgd. De manier hoe Anja deze cursus gaf, in samenwerking met Bilbo en Einstein, heeft grote indruk op mij gemaakt.

Doordat ik een moeilijke periode doormaakte besloot ik aansluitend een coachingstraject van uiteindelijk 10 sessies bij Anja te volgen. Anja laat mij zelf tot inzichten komen en ondersteunt mij ook de andere kant van een probleem te onderzoeken. Hierdoor ontstaat voor mij ruimte en win ik aan meerdere kanten.
Einstein en Bilbo zijn prachtige aanvullingen op coachingsgebied. Waanzinnig mooi om dat mee te maken. Ze laten je zien hoe je in het hier en nu kunt blijven. Geen haast maar genieten van het moment. Compassievol naar jezelf en naar anderen. Het geeft mij weer hoop om verder te gaan op een lerende manier. Ik bent tenslotte nooit te oud om te leren.”

Een cliënt, juli 2017, individueel coachtraject

“Ik heb een vijftal sessies bij Anja gevolgd om meer over mezelf en de verbinding met mijn eigen hond te leren. Over beide heb ik nieuwe en ook bekende dingen ervaren en geleerd. Ik vond Anja in haar begeleiding heel open, betrokken en integer. Tegelijkertijd was het ook speels en diepgaand. Heel fijn ook om de honden hierin mee te maken, hoe puur en fijngevoelig ze op ons mensen/mij reageren. Mijn dank hiervoor!”

Mara, juni 2017, begeleidingstraject Angst voor honden

“Anja heeft mij heel goed geholpen om grip te krijgen op mijn angst voor honden! Zo lang ik mij kan herinneren was ik bang voor vreemde honden. Het is een angst die zo vast zit in mij, dat het een soort automatisme is geworden om bang te zijn.
Soms reageer ik nu in eerste instantie nog steeds angstig of schrik ik als ik een hond zie (of iets wat er alleen maar op lijkt). Maar door de praktische adviezen en informatie die ik van Anja gekregen heb kan ik die angst nu meestal gemakkelijk ombuigen naar een meer vriendelijke of rationele gedachte, die mij rustig maakt. Het komt ook steeds vaker voor dat ik niet eens meer schrik van een hond.
Anja is een fijne coach. Ze luistert goed en toont veel begrip. Ze kan goed inschatten wat ik nodig heb om van mijn angsten af te komen.”

Nienke, mei 2017, cursus Leven vanuit je kracht

“Het was een leuke, inspirerende en motiverende cursus. Voor mij had het werken met de honden zeer zeker een meerwaarde. Zonder woorden werd mijn eigen gedrag gespiegeld door de honden. Anja is een integere, liefdevolle en deskundige coach. Bilbo en Einstein zijn toppers. Ik ben dankbaar hoeveel inzicht zij mij hebben gegeven! “

Zwanet, april 2017, themawandeling

“De 8 pootjes van de honden helpen mij om mijn eigen pootjes weer beter te voelen.
Door de vragen van Anja komt er snel het eerlijke verhaal naar boven. Wat is er? Waar zit het hem in? De steunende snuiten van de honden en hun blije vrijheid is zo inspirerend en ontwapenend. Wat wil ik ook graag iets meer van die blije natuurlijkheid terug! Dat kan hier.”

Siska, april 2017, cursus Leven vanuit je kracht

“Vier sessie’s met een groepje vrouwen, kennis maken met coaching met honden, dat leek me wel wat. Enigszins sceptisch begon ik er aan. Maar de eerste sessie maakte al grote indruk op mij. Wat daar gebeurde was erg duidelijk en zo mooi om te zien zoals de hond op een bepaald moment in het proces tegen een andere cursist aan ging zitten. Zelf heb ik onder andere ervaren hoe erg ik tijdens een wandeling bezig ben met de ander, in dit geval de hond, in plaats van te genieten van de omgeving. Alles was tot in de puntjes verzorgt en deskundig begeleid door Anja. Dank je Anja voor deze bijzondere ervaring.”

Hilde, april 2017, themawandeling

“De wandeling voelde heerlijk vrij, ik voelde rust en door de vragen die Anja stelde kreeg ik meer inzicht in wat ik nog graag wil op dit punt van mijn leven. Tijdens de wandeling ervoer ik een mooie verrassing met de honden en Anja heb ik ervaren als een hele fijne begeleidster!”

Francien, juni 2016, individuele coaching

“Zo, weer een ervaring rijker. Een ervaring die behoorlijk hard binnenkwam, en tegelijkertijd zo bekend was dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld.

Wat heb ik meegemaakt?

Precies een week geleden liep ik over een paadje door het hoge gras. Naast mij liep een aangelijnde hond, die alleen maar aandacht had voor de enorm dikke tak (formaatje kleine boomstam) die hij naast het pad had gevonden. Door de dikke tak was het lastig voor de hond om naast mij te lopen.

Hoewel ik steeds probeerde contact met de hond te maken, negeerde hij mij volkomen. Ik ging op mijn hurken zitten om aandacht van de hond te krijgen. Toen hij niet op- of omkeek naar mij, pakte ik zijn tak af, om te proberen deze doormidden te breken. Immers, het leek mij zo moeilijk voor de hond, om met deze enorm grote tak te lopen… en ik wilde graag dat hij met mij meeliep, en aandacht voor mij had.

Het doorbreken van de tak lukte me niet, ondanks dat ik het een paar keer probeerde, er bovenop ging staan en al mijn kracht gebruikte. Ik raakte behoorlijk gefrustreerd, want het lukte mij niet om een oplossing te verzinnen zodat de hond met mij mee zou lopen, en aandacht voor mij zou hebben.
Iets wat ik nog steeds graag wilde….. Ik gooide de tak weg in het hoge gras, buiten bereik van de aangelijnde hond. Die ging vervolgens roerloos op een afstandje, met zijn rug naar me toe zitten. Een pijnlijk moment, waarop ik me duidelijk afgewezen voelde.

Maar ook een moment dat inzicht gaf in een aantal persoonlijke gevoelens, en in mijn eigen gedrag. Welke dat precies zijn houd ik voor mezelf, maar ze hebben iets te maken met (in een specifieke situatie buitenshuis) het gevoel hebben niet gezien te worden en persoonlijk contact te missen, (te) weinig oog te hebben voor de behoefte van anderen en daardoor teveel in te grijpen in het verloop van de gebeurtenissen, en manipulatief bezig te zijn.

WAUW – voor herhaling vatbaar.

Deze korte sessie (ruim een uur) heeft mij duidelijk en onmiskenbaar met mijn neus op bepaalde gevoelens gedrukt, en mij inzichten opgeleverd waarover ik nog steeds aan het nadenken ben. Ik kijk uit naar mijn volgende sessie – zodra ik ben uitgedacht over alles dat deze sessie naar voren heeft gebracht.”