Herstelslaap is essentieel om je energiereserves weer op peil te kunnen brengen na langdurige overbelasting en uitputting van je stresssysteem, of anders – door iemand die burn-out is geraakt. Klinkt makkelijk? Helaas is het dat niet en daarvoor zijn er met name 2 verzwarende factoren:
1. Er ligt een oordeel op meer slapen en/of rusten (of dat denken we in ieder geval). Want iemand die veel slaapt of rust zal wel lui zijn, de kantjes ervan aflopen of zich aanstellen. Het mag soms wel, maar het moet zeker niet te lang duren.
2. Het stresssysteem is op het moment dat het uitgeput raakt dusdanig ontregeld dat ‘rusten’ niet meer lukt. In de eerste fase van een burn-out is juist slapen of zelfs rusten vaak een kwelling. Door overprikkeling van het zenuwstelsel lukt het soms domweg niet meer om terug te schakelen. Het voelt dan een beetje alsof er continu iemand naast je staat die je oproept om in actie te komen, terwijl je niet meer vooruit te branden bent. Je bent tegelijkertijd doodop en erg onrustig. Een naar gevoel om te ervaren. Want je kunt in feite geen kant meer op.
Hoe moet je het dan aanpakken om tot die hoognodige rust te kunnen komen?
Het is vaak een dilemma waar mijn cliënten alleen niet meer uitkomen, want zelfs het moeten uitzoeken van de opties vraagt alweer inspanning en daarvoor is er geen buffer meer.
In de eerste fase van een burn-out kijk ik daarom met mijn cliënten mee hoe ze toch stap voor stap kunnen leren om deze neerwaartse spiraal tot rust te kunnen brengen. Dit proces heeft tijd en geduld nodig, maar wil je duurzaam resultaat, dan heb je deze weg te gaan.
Op het moment dat het weer lukt om te rusten en te slapen, ben je er nog niet, want nu is het tijd voor herstelslaap. Net als bij andere ziektes is het voor het lijf belangrijk om bij te slapen. Alleen dan komt er ruimte om spanningen en emoties te verwerken en zal niet alleen het lijf herstellen, maar ook onze hersenen hebben een inhaalslag te maken. Neurale verbindingen worden in onze slaap versterkt of aangepast, afvalstoffen afgevoerd, enz. enz.
Herstelslaap is dus o.a. belangrijk voor het vinden van een emotioneel evenwicht, het versterken van de cognitieve functies en het versterken van alle processen in het lijf.
Waar moet ik op rekenen?
Je zult een tijd ermee rekening moeten houden dat je per nacht ongeveer 2 uur meer slaap nodig hebt dan anders (maar dat kan per geval en situatie uiteraard verschillen). Daarnaast zul je ook overdag 1,5 tot 2 uur tijd voor een siësta moeten nemen. Je mag dan slapen, maar je kunt ook rusten. Belangrijk is dat je je hersenen en je stresssysteem geen overbodige prikkels geeft.
Kijk uit voor een veelgehoord, maar onjuist advies voor mensen met een uitgeput stresssysteem: ga overdag niet slapen, anders slaap je ‘s nachts niet.
Dit advies werkt voor gezonde mensen, maar NIET voor mensen die burn-out zijn geraakt. Voor opgebrande mensen is het juist noodzakelijk om ook overdag te slapen en te rusten, zodat het stresssysteem na een tijd weer in staat is om zichzelf te reguleren.
Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om de hoognodige rust te vinden op het moment dat je hele systeem in een soort alarmstand is. Het voelt soms letterlijk ‘om te huilen’ of moedeloos van te worden. Sommige mensen worden er dan ook somber van.
Wees een wijze werkgever!
Wees daarom ook als werkgever een wijze baas en push je werknemer niet, maar moedig hem juist aan om rust te nemen en denk met je werknemer mee over eventuele begeleiding door een professional. Want de weg zal tijd nodig hebben, maar met de juiste hulp en ondersteuning is de kans vele malen groter dat het herstelproces voorspoedig gaat verlopen.
Hulp nodig?
Ben jij zelf burn-out geraakt en heb je hulp nodig? Neem gerust contact met me op en we kunnen samen de mogelijkheden bespreken. Ik ondersteun je graag in dit proces.
Ken jezelf – leef vol vertrouwen!
www.flowemotion.nl

Recent Comments