Anja Kuhn

Mensen ondersteunen in hun ontwikkelingsproces vind ik één van de mooiste dingen die er zijn.

Ik voel mij dan ook een bevoorrecht mens om dit werk te mogen doen. Vooral omdat ik van binnenuit weet hoe belangrijk het soms kan zijn een tijd iemand aan je zijde te weten. Iemand waar je helemaal mag zijn, met alles – je verdriet, boosheid, twijfel en angst. Iemand die ondanks alle verwarrende en soms heftige emoties vooral ook in je kracht en kwaliteiten gelooft en je ondersteunt contact te maken met je kern.

Ik weet hoe het is als je ‘het even niet meer weet’. Ik heb vooral ook geleerd dat er altijd een weg is. Hoe moeilijk deze ook lijkt te zijn.

En dat gun ik iedereen!

Als klein meisje werd ik op een dag wakker naast mijn overleden broertje. Een gebeurtenis die grote impact had op ons als gezin en mijn persoonlijke ontwikkeling. Door deze traumatische ervaring heb ik enorme voelsprieten moeten ontwikkelen om de emotionele schommelingen van mijn ouders op tijd aan te voelen. Vanuit een overlevingsmechanisme heb ik vaardigheden ontwikkeld die ik pas veel later als ‘mijn kracht’ kon herkennen. Nu weet ik dat deze voelsprieten juist maken dat ik goed ben in mijn werk. Ik kan vertrouwen op mijn intuïtie.

Na deze moeilijke start heb ik nog veel uitdagingen op mijn pad gekregen. Hoe zwaar ik het op dat moment ook vond, nu besef ik dat ze mij stuk voor stuk sterker en wijzer hebben gemaakt.
Ik weet hoe het is om te moeten leven met chronische ziekte, ik ken het gevoel ‘ontworteld’ te zijn door naar een ander land te verhuizen. Ik heb vaak gerouwd; om het verlies van mensen, dieren, mijn baan, een huwelijk, het loslaten van mijn passie (het pianospelen).
Ik ken het gevoel ‘niet goed genoeg te zijn’, tijden van geldzorgen, was een tijd alleenstaande moeder en heb een jaar last gehad van paniekaanvallen. Ik heb alle emoties doorleefd van verdriet, boosheid, woede en wanhoop.

En… ik ben iedere keer weer opgestaan en er sterker uit gekomen! En dat meen ik echt.

Mijn basisgevoel was te allen tijde positief en optimistisch. Een kreet waar mijn 3 kinderen mee opgegroeid zijn is: “Wie weet waar het goed voor is!” en mijn oudste dochter zei een keer tegen mij: “Mam, jij zegt dit niet alleen, jij leeft het! Jij bent een voorbeeld voor mij als ik het even moeilijk heb.” Wat voor een cadeau! Voor mij en voor haar eigen kinderen.

Hoe vervelend en naar iets ook lijkt te zijn, het gebeurt niet voor niets. Ik mag er iets van leren. In de onderliggende laag weet ik dat iedere stap nodig is om mij te brengen bij een volgende stap. Deze stap brengt mij tot iets dat mooier en waardevoller is dan alles wat ik tot dan toe heb meegemaakt. Iedere uitdaging is nodig om te kunnen groeien.

Hoe ouder ik word hoe meer vertrouwen ik heb in het leven. Ik kan mij steeds sneller herpakken na een tegenslag en emoties ‘laten zijn’. Op momenten dat ik het alleen even te moeilijk vind, schroom ik niet om zelf hulp in te schakelen. Weg met schaamte en angst. Er is geen enkele reden voor.

De beste investering die je kunt doen is de investering in jezelf. Want dan, en alleen dan, kun je het beste betekenen voor de mensen en de wereld om je heen!

 

Levenservaring en professionaliteit

Ik kan in mijn werk als coach daarom enerzijds terugvallen op een schat aan levenservaring. Aan de andere kant heb ik veel tijd en aandacht besteed aan het neerzetten van een professioneel fundament. De afgelopen jaren heb ik vele opleidingen en bijscholingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei. Ik heb mijn coachkwaliteiten verstevigd en getoetst en weet inmiddels dat dit een levenslang proces blijft. Hier kan ik enorm van genieten. Telkens ontdek ik nieuwe dingen, verken ik andere invalshoeken en perspectieven en bekwaam ik mij in het eigen maken van andere en/of nieuwe technieken. Steeds met als doel anderen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun eigen proces.

Hierdoor ben ik in staat flexibel mee te bewegen met datgene wat zich aandient.

De honden

Honden hebben in mijn hele leven een rol gespeeld. Mijn eerste hond kreeg ik 2 jaar na het overlijden van mijn broertje. Het was een zwarte poedeldame en mijn hart ging open. Sindsdien zijn er bijna altijd honden aan mijn zijde geweest. Van klein tot groot, van straathond tot rashond, reutjes en teefjes.
Ik geniet elke dag van het contact en samenzijn met de honden. De afgelopen jaren heb ik steeds dieper mogen gaan in het ervaren van verbinding met de honden – van ziel tot ziel. Het samenwerken met honden is dan ook een heel logische en natuurlijke stap voor mij. Altijd vanuit respect voor elkaar en met oog voor ieders kwaliteiten en grenzen.

Welkom – met alles wat er is

Ik heb geleerd mezelf welkom te heten in het leven door te ervaren hoeveel het mij kan brengen om mezelf toestemming te geven te mogen groeien.

Ik wil jou daarom van harte uitnodigen en uitdagen hetzelfde te doen!

De wereld zit op jou te wachten. Het is tijd om je plek in te nemen!

Relevante opleidingen

Coachen met ondersteuning van honden, Kernreflect, 2015

Verdiepingsmodule, de hond als spiegel, Hondenspiegel, 2016

Basisopleiding familieopstellingen, Theater van de ziel, 2017

Begeleider Angst voor honden, HondInZicht, 2017

Coachen op de werkvloer, Bcoach, 2018

Opstellen voor professionals, Theater van de ziel, 2018

EMDR, Aumn instituut, 2019

Contact opnemen

Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen?

Voel je vrij om mij te mailen.

Je bent welkom met alles wat er is!