burn-out: werkwijze

Per stap en situatie werk ik met verschillende methodes. Zeker aan het begin is het vaak prettig om de natuur op te zoeken. Een coachwandeling brengt rust en tegelijkertijd beweging in je lijf en geest. Andere methoden die ik mogelijk in de loop van het traject inzet zijn:

  • coachen en spiegelen met of zonder honden
  • systemisch werk
  • opstellingen
  • meditatie
  • EMDR
  • schrijven naar inzicht.

Aan het begin van het traject en na elke 5 sessies is het (mits jij daarvoor kiest) mogelijk een driehoekgesprek met je werkgever te plannen waarbij ik aanwezig ben. Jij bent leidend in dat gesprek en ik ben er om jou te ondersteunen. Vooraf bespreken we wat jij graag wilt communiceren en welke vragen/thema’s er zijn.

Duur van een traject

Het kan al gauw 3-6 maanden duren totdat jij als werknemer eraan toe bent om je werk te hervatten. Afhankelijk van de zwaarte van de burn-out kan dit erg verschillen. Waar de ene persoon de hele tijd op therapeutische basis een deel van zijn taken kan blijven doen, heeft een andere werknemer zelfs hier geen energie meer voor. Dan is het noodzakelijk om een aantal weken (soms ook maanden) echt te stoppen met werken en de tijd te nemen voor herstel.

Forceren heeft een sterk averechts effect en verhoogd de kans op een terugval!

fase 1

Op het moment dat je bij mij komt ga ik samen met jou kijken hoe we de grootste druk van de ketel kunnen halen.

Wat is nodig om de neerwaartse spiraal te laten stoppen?
Wat kost je het meeste energie?
Waar kijk je tegenop?

Wij gaan zorgen dat je systeem weer tot rust kan komen en hoe je leert te ontspannen.

fase 2

Vervolgens verkennen wij met elkaar wat voor jou ondersteunend werkt in je herstel. Hierbij gaan wij op zoek naar een goede balans; mentaal, lichamelijk en gedragsmatig.

Welke activiteiten helpen?
Wat levert stress op?
Hoe kun je je beter in verbinding voelen met je lijf en je behoeftes?
Welke verwachtingen en angsten kom je tegen?
Waarvan zou jij graag afscheid willen nemen?
Wat mag blijven?

Dit doen we zowel op gevoelsniveau als ook heel praktisch. Welke taken en verantwoordelijkheden vragen om verandering en hoe kun je dit realiseren.

 

fase 3

Afhankelijk van wat we hieraan vooraf allemaal tegen zijn gekomen gaan we een plan maken naar werkhervatting of verdere opbouw van uren.
Hierbij zetten we je kwaliteiten en vaardigheden centraal. Daarnaast onderzoeken wij ook de randvoorwaarden (denk bijvoorbeeld aan je gezinssituatie, gezondheid, woonsituatie enz.).

Het doel is om tot een situatie te komen die bij je past en waarin je weet hoe je je energie in balans kunt houden.

Contact opnemen

Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen?

Voel je vrij om mij te mailen.

Je bent welkom met alles wat er is!