Wensen – we hebben ze allemaal. Of we ze nou willen of niet, het zou niet kloppen om ze te ontkennen. Wensen en verlangens hebben een functie. Ze brengen ons in beweging en kunnen ons op een hoger niveau tillen. Een wens is een brug van het Nu naar de toekomst. Ze zijn onze drijfveer op weg naar verandering, naar groei en zelfontwikkeling.

Voorwaarde is dat we echt durven kijken en handelen. Voorbij onze angsten. Want laten we eerlijk zijn, wensen te ervaren is niet alleen maar leuk. Ze gaan altijd ook samen met een gevoel van (kleinere of grotere) twijfel. Twijfel aan ons eigen kunnen, angst voor teleurstelling en de consequenties die het uitkomen van een wens teweeg kan brengen. Want stel nou dat je wens uitkomt? Ben je er wel echt klaar voor?

Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt

Wensen geboren en geleefd vanuit boosheid of ontevredenheid missen een voedende basis. Je herkent ze aan een dwingende en geforceerde energie. Ze hebben een negatieve lading die voelbaar is, waarvan we letterlijk wakker kunnen liggen omdat ze onrust ademen. Het zijn de wensen van “ Ik wil en ik zal nu toch echt een keer willen dat…”

Dan is het taak om de bovenliggende laagjes te onderzoeken en door te dringen naar de onderliggende kern van de wens/het verlangen. Eerst moeten de emoties van boosheid en onvrede de ruimte krijgen en gevoeld mogen worden. Onderdrukken gaat op de lange termijn niet lukken. De emoties zullen steeds en steeds weer de kop opsteken. Hoe vaker we proberen datgene wat wij als ‘negatief’ bestempelen te onderdrukken, hoe harder het een volgende keer alsnog de kop opsteekt. Als een soort van tikkende tijdbom. Graag op een moment dat je in je leven geconfronteerd wordt met emotionele uitdagingen, zoals niet zelf gekozen veranderingen (de baan die je kwijt raakt, de relatie die uitgaat…).

Op het moment dat wij de moed vinden gewoon te blijven staan en te kijken, scheppen we ruimte van een destructief naar een constructief ‘wensenpatroon’. Eentje die ons niet in de weg zit of frustreert (mijn wensen komen toch nooit uit), maar ons vooruit brengt. We maken een keuze om ons verlangen niet langer te ontkennen en laten onze oordelen hierover los. Hierdoor krijgt onze wens de kans zich van de andere kant te laten zien. De authentieke wens wordt zichtbaar.

Een authentieke wens voelt rustig en veilig. Warm en zonder enige weerstand. Een authentieke wens mag er zijn. Hij nodigt uit om op weg te gaan, omdat we van binnenuit weten dat deze wens een zuivere intentie heeft. Deze wensen zijn nodig om onszelf te mogen ontvouwen tot een betere versie van onszelf. Ineens komen dingen, mensen of gebeurtenissen schijnbaar als vanzelf op ons pad.

Het is dus absoluut waardevol en zinvol om je wensen te kennen! Ga ze vooral niet te ontkennen.

Ze mogen er zijn. Allemaal. Neem de moeite om er echt verbinding mee te maken tot in de kern. Doorvoel ze. Dan zul je de echte parels vinden. De krachtbronnen. Jezelf voedend vanuit rust.

Alles begint met een wens!