Leer je angst overwinnen

 

Hoor jij bij de mensen die een hond zien en zich spontaan aangetrokken voelen? Je ziet een schattig, wollig, leuk beestje waar je graag contact mee zou willen maken? Even mee spelen, aaien of gewoon gezellig in de buurt zitten?

Voor mensen met Angst voor honden is dat anders. De angst kent vele gezichten. Waar de ene persoon bang is voor de geluiden die een hond kan maken, heeft een ander last van de onvoorspelbare bewegingen. Sommige mensen vinden alleen grote honden spannend en andere juist de kleine drukke hond. Het opspringen, hijgen of het happen van een pup. Bijna altijd ontbreken kaders om tot een realistische inschatting te kunnen komen. Wat doet de hond? Waarom doet hij dat? Is het normaal gedrag? Of is hij dominant en wil mij bijten?

Er zijn ook mensen die honden met name heel erg griezelig vinden. Ze weten zich totaal geen raad met deze wezens en krijgen er al kippenvel van als ze eraan denken. Net zo als veel mensen dat kunnen hebben bij het zien van spinnen. Terwijl je weet dat de spin geen gevaar voor je is wil je toch echt niet dat deze naar je toe komt. Je krijgt de rillingen bij het idee dat je ze aan moet raken. Je reacties zijn heftig en kosten veel energie.

Hoe dan ook – misschien kun je je voorstellen dat een (goed bedoelde) opmerking “Hij doet niets” volstrekt zinloos is. Daar gaat het namelijk niet om voor de angstige persoon. De hond hoeft helemaal niets te doen om de angst aan te wakkeren. Alleen zijn aanwezigheid is al voldoende. En realiseer je dat de hond in de beleving van de angstige persoon altijd ‘iets’ doet.

Betrap jij jezelf op een stukje onbegrip tegenover een angstige persoon, stel je dan heel even voor dat je hond in de beleving van de ander een soort van griezelspin is. Blijf dan niet aandringen dat de ander jouw hond okay moet vinden, maar zorg dat jouw hond van deze persoon afstand houdt. Ook om je hond voor een angstreactie van de mens te beschermen. Deze angstreactie (gillen, slaan, rennen) kan voor je hond heel onvoorspelbaar en angstaanjagend voelen. In het ergste geval komt het tot een nare wisselwerking tussen hond en mens. Voor beiden erg stressvol en ongewenst. En je moet er toch niet aan denken dat beiden als primaire angstreactie in de ‘vechtstand’ gaan.

Er zijn heel veel aspecten en bijzonderheden waar je in een begeleidingstraject Angst voor honden rekening mee moet houden. Iedere persoon komt met een geheeld eigen verhaal en heeft andere ervaringen. Is misschien van nature al angstiger dan andere mensen of iemand heeft inderdaad een vervelende ervaring gemaakt met een hond.

Alles doet ertoe.

Een goed intakegesprek is dan ook erg belangrijk. Net als het in kaart brengen van de doelstelling. Waar de ene persoon tevreden is als hij/zij rustig een hond kan passeren, kan een ander als doel hebben toch ook echt contact met honden te kunnen maken (bijvoorbeeld omdat een familielid een hond heeft genomen). Weer anderen willen vooral weten hoe je honden veilig kunt benaderen.

Ben jij of ken jij iemand met Angst voor honden? Weet dat er iets aan te doen is! Elk begeleidingstraject is maatwerk en afgestemd op de omvang van de angst en de persoonlijke vraag.

Ik werk in Groningen, Drenthe en Friesland. Niet jouw regio? Ik verwijs je graag door naar een collega in Nederland of Belgiƫ. Ik ben aangesloten bij het netwerk Begeleiding Angst voor honden.

Stap voor stap een weg uit de angst!

angst voor honden en emdr