Burn-out als kans!

 

 

Het moment dat duidelijk wordt dat je alle grenzen gepasseerd bent en dat je burn-out bent geraakt is vaak beangstigend.

Je hebt geen keuze meer, je moet loslaten wat je tot dan aan toe nog met alle macht probeerde te controleren.
Deze week nog beschreef een cliënt van mij het als volgt: “Het voelt alsof ineens het licht om mij heen is uitgegaan. Alles is donker en ik weet gewoon niet meer welke kant ik op moet. Ik probeer krampachtig te zien, maar het lukt me niet. Hoe hard ik ook mijn best doe.”


Wij zijn daarom maar eens begonnen met stoppen met ‘hard je best doen’. Het moment dat er (door een (bedrijs)arts en/of de werkgever) hardop uitgesproken wordt dat er sprake is van een burn-out voelt vaak alsof iemand de bodem onder je vandaan trekt. Toch is het vooral ook het moment van een grote ‘reset’.


Alles mag weer even op ‘nul’. Ik zie aan mijn cliënten vaak dat zij voor het eerst in lange tijd weer eens beginnen om zich heen te kijken. Daar was hiervoor helemaal geen ruimte meer voor omdat alles draaide om functioneren en overleven.
En ja, vaak is het eerst even donker om je heen. Maar als je een moment de tijd neemt dan zul je zien dat je ogen beginnen te wennen aan dat donker. Dat je ineens heel voorzichtig dingen begint waar te nemen. Dat je opmerkt wat eerst verborgen was.


Totdat je in kleine stapjes zelfs weer wat licht begint te zien. Je hoeft nog niet direct ergens te komen. Herstellen lukt beter als je eerst leert om weer contact te maken met jezelf. Als je verkent wat je nodig hebt. Wat helpend is en wat niet meer bij je past.

Maar er komt altijd ook een moment waarop je ziet welke kant het op mag gaan. Ook al heb je eerst nog geen idee hoe je daar ooit gaat komen. Dat is in de eerste fase nog absoluut niet belangrijk.


Eerst moeten je voeten weer de grond raken. Stevig staan. Pas later ga je stap voor stap op pad en ervaren wat je te doen hebt. Veelal begint het met een stevig potje zelfonderzoek.


Uiteindelijk kan deze reset, deze beangstigende onwetendheid je op plekken brengen van waaruit je uiteindelijk vol dankbaarheid terugkijkt op alles wat nodig was om je daar te brengen.


Een burn-out is zwaar, maar altijd ook een enorme kans!


En weet – je moet het weliswaar zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!


Ken jezelf – leef vol vertrouwen!
www.flowemotion.nl