Wat focus voor je kan betekenen

 

 

Versnippering als energievreter – het is een vaak terugkerend onderwerp tijdens coachgesprekken.

Multitasken is lange tijd gezien als een werkvorm waarin je effectiever bent. Het was ook een beetje ‘stoer’ als je veel ballen tegelijk in de lucht kon houden en snel kon schakelen. Toch zie ik steeds weer dat dit juist een enorme energievreter is, veel stress oplevert en vaak daardoor helemaal niet zo effectief werkt. Goed dus om het ‘multitasken’ per situatie opnieuw te bekijken.

Stel het je een beetje voor alsof je bezig bent om je huis schoon te maken. Je begint in de keuken het fornuis schoon te maken, loopt daarna naar de badkamer en maakt de wc schoon om vervolgens in de slaapkamer het beddengoed af te halen. Daarna dweil je al even de gang om dan weer naar de keuken te lopen om…. Je begint met alles, maar maakt niets echt af. Uiteindelijk ben je kapot en besluit je dat je moet stoppen om morgen weer door te gaan. De kans dat je je, na al het werk dat je verzet hebt, voldaan voelt is klein. Je voelt vooral dat het niet af is en dat alles er een beetje half begonnen/half af bij staat.

Stel je nu voor dat je het anders doet. Je begint met de keuken en werkt daar met je volledige focus. Vervolgens pak je nog de badkamer aan om na een tijd te merken dat je voor vandaag moet stoppen. Het effect zal een hele andere zijn, want je hebt 2 klussen af. Na het schoonmaken van de keuken en de badkamer heb je even kunnen terug kunnen kijken op je behaalde resultaat. Dat geeft je energie en je hebt ‘iets gehaald’. Je kunt het afvinken. Dat zal je een heel ander gevoel geven. Je bent er weliswaar nog niet helemaal, maar je kunt je toch tevreden voelen over dat wat alweer af is. Ook houd je op deze manier veel beter overzicht.

In beide gevallen zal je waarschijnlijk na 1-2 dagen je huis weer schoon hebben. In de eerste situatie is de kans op gevoelens als irritatie en frustratie (voor de gemiddelde mens) veel hoger dan in de 2e situatie.
Misschien dat deze metafoor je helpt om nog eens te overwegen of iets minder versnippering in je keuzes of je werk misschien toch wijzer is?!

Zomaar een onderwerp tijdens een coachgesprek 😉

Ken jezelf – leef vol vertrouwen!
www.flowemotion.nl