Vluchten, vechten, bevriezen

 

Waar de ene persoon vertederd kan kijken naar een groep rennende en spelende honden is dit voor een ander de absolute nachtmerrie.

Onvoorstelbaar om hier op een ontspannen manier in de buurt te kunnen staan. Het hele lijf is in de alarmstand – klaar om te vluchten, vechten of (in het gunstigste geval) te bevriezen. Gunstig, omdat bevriezen het meest handig is wil je voorkomen dat de honden de aandacht op jou gaan richten.

Vluchten lokt uit de hond achter jou aan komt rennen. Bijna nooit met de intentie om jou ‘wat te doen’. Maar omdat rennen (de snelle beweging) iets oproept/triggert in de hond. Het eerste impuls (zeker bij jongere en minder ervaren honden) zal zijn om er achteraan te springen zoals ze het bij elkaar ook doen. Vaak zijn dat angstaanjagende situaties voor de mens die ‘op de vlucht is’.

De meeste honden zijn zich op dat moment nog van geen kwaad bewust. Mogelijk gaan ze wel schrikken van een vervolgreactie van de mens die bijvoorbeeld over gaat in vechten.

 Vechten wekt wantrouwen op in de hond. De meeste honden schrikken ervan en schieten net als de mens op dat moment in de emotie angst. Met een keuze uit dezelfde 3 reacties als wij mensen hebben. Vechten, vluchten of bevriezen.

In het slechtste geval heb je dus twee angstige individuen tegenover elkaar (mens en hond) die reageren door te vechten. Dat is zeer zeker een ongewenste situatie.

Als begeleider Angst voor honden is het daarom van groot belang de primaire angstreactie van de cliënt te kennen en hierop te anticiperen. Door goed uitleg te geven over de wisselwerking ontstaat er begrip bij de angstige persoon. Het eerste impuls zal er nog steeds zijn, maar het valt beter te sturen.

In kleine stappen, in een veilige setting kunnen we hier tijdens een exposure met 1 van mijn honden naartoe werken. Impulsbeheersing, leren ontspannen, reflecteren, relativeren. En dat steeds weer totdat het vertrouwen begint te groeien. In het eigen kunnen en vervolgens in de hond.

Het is 1 van vele stappen in een begeleidingstraject Angst voor honden. En niet 1 van de eerste stappen 😉

Ben jij of ken jij iemand met Angst voor honden? Ik werk in Groningen, Drenthe en Friesland. Niet jouw regio? Ik verwijs je graag door naar een collega elders in het land of in Belgie.

Stap voor stap een weg uit de angst!
https://flowemotion.nl/angst-voor-honden-en-emdr/