Probeer je jouw leven eens voor te stellen als stromend water in de bergen. Het water vindt zijn weg als vanzelf. Het kent plekken waar het rustig voortkabbelt en andere stukjes waar het onstuimig langs stenen en rotsen moet. Hier komt het in een stroomversnelling.
Elk obstakel staat symbool voor een uitdaging op jouw pad. De kleine belemmeringen in je dagelijks leven. Je kunt daar rustig omheen stromen. Ze zijn er, je merkt ze op, maar het hindert je niet om je weg voort te zetten.

Lastiger wordt het op het moment dat er een ‘dam’ ontstaat. Je ziet dan dat het water voor de dam gaat stuwen. Het wil er nog steeds langs en gaat dat ook doen. Eerst nog door te zoeken naar de kleine gaatjes en openingen of door een stap opzij te zetten.
Mocht dat niet meer lukken omdat steeds meer takken en blaadjes de dam verstevigen dan gaat het water geleidelijk aan ongemerkt druk opbouwen. Als je niet zorgt dat er een ‘opening’ komt dan gaat de dam, over kort of over lang, breken.

Je kunt je de vernietigende kracht van dit proces vast voorstellen. Het gaat tijd kosten om ‘de ravage’ weer op te ruimen. Om je weer veilig te kunnen voelen en rust te ervaren. Dit is wat gebeurt als we spreken over mensen die overspannen raken of zelfs in een burn-out terecht komen.

Iedere steen of kei staat symbool voor een uitdaging of thema in je leven. Je hoeft ze niet allemaal op te ruimen. Het kan voldoende zijn om ze op te merken. Kijk wel uit op het moment dat je merkt dat er een dam begint te ontstaan. Wil je voorkomen dat jouw levenskracht achter deze dam gaat stuwen dan is het aan jou om te beginnen de keien, jouw uitdagingen en thema’s een andere plek te geven. Een plek waar ze rust vinden. Soms zijn ze klein en kun je ze alleen aan de kant dragen. Soms zijn ze groot en zwaar. Durf dan om hulp te vragen. Iemand die sterk genoeg is om je te ondersteunen en je gunt dat het water, jouw levenskracht, weer kan stromen. Iemand met zicht op het grotere geheel.

Soms is de dam dusdanig groot en geblokkeerd door felsen dat het nodig is om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Hulp van iemand die zelfs grote en ingewikkelde dammen op een veilige manier kan afdragen.

Je kunt je voorstellen dat het absoluut zinvol is om regelmatig langs het water te lopen en te kijken of er een blokkade begint te groeien. Op die manier kun je op tijd ingrijpen en stuk voor stuk ‘opruimen’ wat een belemmering dreigt te worden.
Je bent er zelf bij en je houdt de regie, ondanks het feit dat er misschien een flink stuk werk verzet moet worden. Een uitdaging is niet voor niets een uitdaging! Neem de uitnodiging aan, zet je weerstand opzij en ga op zelfonderzoek.

Soms gaat het helaas ook anders. Dan gaat in een onverwachts moment de aarde onder je schudden en heb je te dealen met een beving en de gevolgen daarvan. In een klap is alles anders. Dan spreken we van een traumatische ervaring. Deze beving heb je niet in de hand. Je ervaart ontreddering en machteloosheid.

Het heeft tijd nodig voordat je weer vertrouwen hebt in het leven.
Maar het is mogelijk. Je kunt altijd beginnen opnieuw te bouwen! In kleine stapjes en met de nodige steun en hulp kun je veel bereiken. Hoe moeilijk je het ook vindt om hulp aan te nemen – doe het! Je hoeft niet de rest van je leven in deze puinhoop te blijven zitten. Het kost energie en vraagt om geduld, maar het is mogelijk. Weet – je hoeft het niet alleen te doen!